Sportbetting är en populär och spännande aktivitet som engagerar människor över hela världen. Men hur började det hela, och hur har bettingen utvecklats över tid? I den här artikeln kan du läsa om sportbettingens historia, från antikens tidsålder hela vägen fram till vår digitala nutid.

Betting under antikens Grekland och Rom
Bettingens rötter sträcker sig, såvitt vi vet, hela vägen tillbaka till antikens Grekland och Rom. Grekerna var kända för sina idrottstävlingar, och det var vanligt att satsa på utfallet av dessa evenemang, såsom de olympiska spelen och olika typer av gladiatorspel. Romarna var likaså förtjusta i vadslagning och satsade ofta på utfallet av kapplöpningar och gladiatorkamper. Trots att vadslagning förbjöds vid flera tillfällen i romarriket, fortsatte betting att frodas och blev en integrerad del av den romerska kulturen

Medeltiden – från kyrkan till kungliga hov
Medeltiden var religionens tidevarv och det finns egentligen inte någon religion som ser med blida ögon på betting. Trots detta spreds vad som skulle kunna kallas för sportbetting över hela Europa och fick fäste i olika samhällsklasser. Kyrkan förkastade och fördömde vadslagning, men det var trots det vanligt att människor satsade pengar på vad som kan kallas för dåtidens sportevenemang, som tornerspel och turneringar i bågskytte. Inte minst förekom det att kungliga hov, adelsmän och andra med stora rikedomar satsade ansenliga summor pengar.

 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *